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Subject: Harris Beach PLLC Opinion regarding Police Accountability Board Proposal

Mayor - This memorandum addresses the draft legal opinion from Harris Beach PLLC to Council
President Scott, dated April 17, 2018, as revised May 3, 2018 (collectively, the “Opinion”™) concerning
the proposal for a Police Accountability Board (“PAB™) for the City of Rochester. In our view, the
Opinion is an incomplete analysis of the topic and we recommend that the Opinion not be relied on to
justify creation of the proposed Police Accountability Board. Please consider the following:

1)

Opinion Does Not Consider the RPD Union CBA and the Taylor Law

The Opinion fails to comprehend the implications of the collective bargaining agreement
between the City and the police union (the “CBA™) and the state’s Public Employees’ Fair
Employment Act, Civil Service Law § 200 et. seq., commonly known as the “Taylor Law.”

The statement in the Opinion that “we have not been asked to address any issues related to the
[CBA]” indicates a less than comprehensive analysis of the viability of a PAB.

Pursuant to the Taylor Law, the City is obligated to maintain all of the provisions of an expired
collective bargaining agreement. Specifically, pursuant to Civil Service Law § 209-a.1(e), it is
an “improper practice” for a public employer

“(e) to refuse to continue all the terms of an expired agreement until a new agreement is
negotiated, unless an employee organization which is a party to such agreement has, during such
negotiations or prior to such resolution of such negotiations, engaged in conduct violative of
subdivision one of section two hundred ten of this article” [i.e. a strike].

Under the Taylor Law, all existing provisions of the CBA, including provisions that specifically
set forth the Police Chief’s disciplinary authority, are mandatory subjects of bargaining, and the
City cannot change them unilaterally. See N.Y. Civ. Serv. L. § 209-a(1)(e); Auburn Police
Local 195 v. Helsby, 46 N.Y.2d 1034 (1979), aff’g 62 A.D.2d 12 (3d Dep’t 1978); City of
Schenectady v. PERB, 30 N.Y.3d 109 (2017).

Even if a Charter amendment transfers the “appointing authority” title to another City entity, the
CBA specifically gives the “Chief”—not the appointing authority—certain disciplinary
functions. For example, the CBA requires that “[tlhe Chief shall make a written final
disposition” of disciplinary charges within 30 days of receiving the disciplinary hearing officer’s
findings and recommendations. CBA Art. 20 § 1 § 17. Legislation would not change that
obligation.

Any unilateral change would face union opposition and undoubtedly a legal challenge, exposing
the City to both cost and risk, and likely failure.
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2)

3)

4)

Though the Opinion admits it fails to “address the issue of the Taylor Law” — that is an
undeniable component of this entire analysis — creation of a City PAB without proper
consideration of the CBA and the Taylor is not a meritworthy endeavor.

Opinion Does Not Contemplate the PAB as Proposed

The Opinion does not envision the PAB as proposed in the Recommended City of Rochester
Ordinance Establishing The Police Accountability Board (the “Ordinance”). The Opinion
contemplates that the PAB will be a “department of the City” with authority delegated from the
Mayor and Police Chief. See Opinion at 12. That is not the proposal.

The Ordinance, however, proposes that the PAB will report to Council, see Ordinance § 1-3[B],
and that all but one of its members will be appointed by Council (four members) and the
PAB Alliance, an unincorporated group of community organizations (siX members). See
Ordinance § 1-4[J]-[M]. The Mayor would have no power to remove a PAB member. The
Mayor would appoint one member. Ordinance § 1-4[N].

Failure to consider the PAB as proposed means the Opinion does not contemplate the
implications of the PAB reporting to Council rather than the Mayor and of the appointment and
removal of PAB members by other than the Mayor; if the facts are misstated the conclusion is
likely suspect.

Opinion Concludes PAB Proposal Does Not Require Mandatory Referendum

The Opinion incorrectly concludes that the Ordinance would not require a mandatory referendum
under Municipal Home Rule Law, assuming the disciplinary authority is delegated to the Mayor
or Police Chief, and that “the delegation of certain disciplinary authority from the Mayor and
Police Chief to the PAB is not curtailing or abolishing any power of an elective official.”
Opinion at 12. '

The Mayor’s powers cannot be diminished without a City-wide mandatory referendum. The
Ordinance would curtail the Mayor’s power in at least two ways, triggering a mandatory
referendum under Municipal Home Rule Law § 23(2)(f) if enacted as proposed. See Mayor, City
of New York v. Council, City of New York, 280 A.D.2d 380, 38081 (1st Dep’t 2001).

o While the Ordinance calls for the PAB to report to Council, the Charter provides that all
City departments report to the Mayor. See Charter § 3-3[E] (Mayor has power and duty to
“exercise supervision and control over all administrative departments”).

o The Ordinance calls for all but one of the PAB members to be appointed by Council or
the PAB Alliance, but the Charter gives the Mayor the power and duty to “appoint . . . the
members of all boards as set forth in this Charter.” Charter § 3-3 [D].

Opinion Misreads the Charter Provisions Controlling Appointments

The Opinion concludes that “the Mayor is the ultimate ‘appointing authority” and supervisor for
members and employees” of all City departments, including RPD. Opinion at 5.

This conclusion misconstrues the Charter’s appointment provisions and confuses the Mayor’s
authority to hire and fire the Police Chief with the Police Chief’s role as “appointing authority”
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at the top of the RPD chain of command. The Mayor can appoint or remove the Police Chief,
including for failure to follow an order regarding officer discipline, but the Mayor cannot
directly appoint or remove police officers.

e The Charter provides that the Mayor has the power to appoint, “except as otherwise provided in
this Charter,” Charter § 3-3[G], the Opinion does not consider the exception clause.

e The Charter specifically provides an exception from the Mayor’s appointment authority by
naming the Police Chief as the “appointing authority” for RPD. See Charter § 8A-1(D) (“Chief
of Police shall be the appointing authority for members and employees of the Police
Department”).

e “Appointing authority” is a term of art defined by New York Civil Service Law—in the
singular—as “the officer, commission or body having the power of appointment to subordinate
positions.” N.Y. Civ. Serv. L. § 2(9).! There can be only one appointing authority, and the Police
Chief is it.

e The Opinion’s analysis of Gomez v. Stout, 13 N.Y.3d 182 (2009), relies on a misreading of the
Charter and is therefore not convincing.

Conclusion: Due to the Opinion’s misreading of the Ordinance, compounded by the failure to
appropriately evaluate the implications of both the CBA and the Taylor Law, the Law Department
recommends that the City not rely on the Opinion as drafted.

! Civil Service Commission of the City of Rochester Local Rule | (1) similarly provides that “Appointing authority’
or ‘appointing officer’ means an officer, Commission, board or body to which these rules apply, who has the
power of appointment to subordinate positions in any office, court, department, board, commission or institution
under the jurisdiction of the Civil Service Commission of the City of Rochester.”



